Vaihelan tilan aurinkovoimala

Vaihelan tilalle Pappisiin rakennettiin 12,5kWp aurinkovoimala toukokuun lopulla 2020.

Vaihelassa on hakkeella toimiva lämpökeskus joka tuottaa lämpöä ja lämmintä vettä tilan kiinteistöihin. Talvella tämä kaikki toimii hienosti, mutta kesällä kun lämpöä tarvitaan vähemmän ja hakejärjestelmässä tehoja on runsaasti niin sen häiriötön toiminta vaatisi lähes jatkuvaa valvontaa. Tästä syystä kesäisin hakejärjestelmä sammutetaan ja lämmitys/lämminvesi tehdään sähkövastuksilla. Tilalla on matkailutoimintaa joten lämmintä vettä ja sähköä kuluu runsaasti. Toki myös pakastimet ym. kylmälaitteet kuluttavat sähköä kesäisin enemmän.

Rakennetulla aurinkovoimalalla onkin tarkoitus saada tuotettua tuo kesäkuukausina kuluva sähkö lähes kokonaan tai ainakin suurin osa siitä. Mielenkiintoista onkin seurata miten tämä käytännössä tulee toteutumaan…mihin aikaan syksyllä on järkevää käynnistää hakelämmitys ja milloin se keväällä voidaan sammuttaa ja alkaa tuottaa energiaa aurinkosähköllä.

Kävin hankkimassa tietoa sähköverkkoon liitettävistä aurinkosähköjärjestelmistä sähköinfon järjestämältä kurssilta !
Aurinkoenergia kuuluu ns sähkön pientuotannon piiriin jonka markkinoille pääsyä esim. Energiateollisuus ry pyrkii edistämään.
Varsinkin paneeleiden teho on parantunut ja hinnat laskeneet, joten omakotitalojen katoille on alkanut ilmestyä aurinkopaneleita. Myös isommat julkiset rakennukset mm. Finlandia-talo on saanut katolleen aurinkopaneeli verhoilun.

Julkaisimme uudet kotisivumme 28.12.2016. Sivut toteutti joutsalainen graafinen suunnittelija ja valokuvaaja Jari Partanen Osuuskunta SiniWuokoista.

Löydät sivuiltamme, palvelumme ja yhteystietomme. Joitakin työkuvia päivitämme sivuille jatkossa ja ilmoitamme sivuilla ajankohtaisista asioista.

Tervetuloa LM-SÄHKÖÖN!